Wat is de ziekte van Brody?

De ziekte van Brody is een zeer zeldzame erfelijke spierziekte, waarbij problemen ontstaan met de spieren na inspanning. Ook kunnen de spieren zwakker zijn. De klachten komen voornamelijk voor in de armen en benen.

Over de ziekte van Brody

De ziekte van Brody is een erfelijke spierziekte, waarvoor de precieze erfelijke fout bekend is. Het is een zeer zeldzame spierziekte. Mensen met Brody hebben na inspanning meestal last van verkorting, stijfheid, en pijn van de spieren. Ook kunnen de spieren zwakker zijn. De klachten komen met name voor in de armen en benen, maar ook de spieren in de nek, schouders en ogen kunnen aangedaan zijn. Klachten ontstaan meestal voor de leeftijd van tien jaar.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen gerichte behandeling voor de ziekte van Brody. Wel kunnen patiënten verbeteren met revalidatiezorg en spierverslappers kunnen stijfheid en krampen verminderen. De spierverslappers beïnvloeden het calciumniveau in de spiercellen, dat bij de spierziekte verandert doordat een zogenaamde calciumpomp niet goed werkt.

Onderzoek naar de ziekte van Brody

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar de ziekte van Brody.

Steun onderzoek naar Ziekte van Brody

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.