Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

De stofwisseling van de spieren in beeld bij SMA

Laatste update: 07-02-2019

Mensen met SMA hebben vaak last van snel vermoeide spieren. Mogelijk spelen veranderingen in de stofwisseling van de spier hierbij een rol. Het doel van dit onderzoek is om deze stofwisseling bij mensen met SMA in beeld te krijgen.

onderzoek - w.or17-05 van der pol - sma - prinses beatrix spierfonds

SMA (spinale musculaire atrofie) is een zeldzame erfelijke spierziekte, waarbij de spieren steeds zwakker worden. Een belangrijke klacht van mensen met SMA is dat zij activiteiten die zij wel kunnen, maar kort kunnen volhouden. De oorzaak van deze ‘vermoeibaarheid’ van de spieren is onduidelijk. Mogelijk spelen veranderingen in de stofwisseling van de spier een rol. Onderzoek in het laboratorium lijkt dit te bevestigen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de stofwisseling van de spieren van mensen met SMA letterlijk in beeld te krijgen. De onderzoekers willen hiervoor 10 mensen met SMA type 3 en 5 gezonde vrijwilligers vragen voor een MRI, waarbij de deelnemers op een speciale fiets fietsen. Zo kunnen de onderzoekers de stofwisseling van de spieren vastleggen tijdens beweging. Kennis over de stofwisseling is belangrijk om nieuwe behandelingen, met medicijnen of door training, te ontwikkelen.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar zijn 6 mensen met SMA en 2 vrijwilligers gevonden die aan het onderzoek mee willen doen. Een van hen heeft de studie al afgerond. Voor de rest staan afspraken ingepland. De eerste metingen hebben goede, gedetailleerde beelden opgeleverd. Het komende jaar zullen de resterende deelnemers worden geworven en zullen alle metingen gedaan worden.

Zwaluwen Jeugd Actie

De Zwaluwen Jeugd Actie werkt samen met het Prinses Beatrix Spierfonds, Spieren voor Spieren en de KNVB. De helft van de opbrengst is bestemd voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen. In 2017 is hiermee dit onderzoek naar SMA mede mogelijk gemaakt.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. W.L. van der Pol, drs. B. Bartels & dr. J.A.L. Jeneson
Centrum: UMC Utrecht
Looptijd: 01-12-2017 t/m 01-12-2019
Bedrag: € 130.026,- (financiering mede door Zwaluwen Jeugd Actie)
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar SMA.

Doneer voor SMA

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘SMA de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar SMA, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met SMA? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter