Student Daniëlle onderzocht de ontstekingsreactie bij Duchenne

21-02-2017

Daniëlle leep zeven maanden stage in Los Angeles.

“Mijn broertje heeft Duchenne. Met mijn stage hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen aan het Duchenne onderzoek, voor mijn broertje en alle andere patiënten met Duchenne.” Daniëlle Hemmer deed zeven maanden onderzoek naar de ziekte van Duchenne in Los Angeles. Hier onderzocht ze het mechanisme achter de ontstekingsreactie die tot verder verlies van spierweefsel kan leiden.

Ontstekingsreactie

“De ziekte van Duchenne is een progressieve spierziekte die wordt veroorzaakt door een erfelijke fout in het DMD gen, wat voorkomt dat er een functioneel dystrofine eiwit wordt geproduceerd. Hierdoor worden de spieren uiteindelijk afgebroken wat zorgt voor het verlies van de spierkracht en functie. Een ontstekingsreactie in de spieren speelt hierbij ook een belangrijke rol. Uiteindelijk zorgen deze ontstekingen voor fibrose, waarbij spieren omgezet worden in vet en bindweefsel. In mijn onderzoek heb ik twee modellen van de ziekte met elkaar vergeleken.”

Vergelijking van twee modellen

“Het model dat in de meeste onderzoeken wordt gebruikt, heeft een spontane mutatie in het DMD gen, maar heeft een ander ziektebeeld dan patiënten. Daarom hebben we ook gekeken naar een ander model dat meer op de patiënt lijkt qua ziektebeeld. We hebben deze modellen op verschillende manieren met elkaar vergeleken. We hebben gevonden dat er in het nieuwe model meer verkalking in de middenrifspier is. Verder hebben we ook een verschil in de verschillende soorten witte bloedcellen gezien. Uit dit onderzoek kwamen niet de resultaten die we verwacht hadden, maar we hebben wel interessante resultaten gevonden. Met vervolgonderzoek kan worden uitgezocht wat dit betekent voor het ontwikkelen van een medicijn voor Duchenne.”

Fantastische ervaring

“De stage in Los Angeles was super leerzaam. Ten eerste heb ik heel veel nieuwe technieken geleerd die ik later weer kan toepassen in mijn carrière als onderzoeker. Verder heb ik ook geleerd dat ze bij de UCLA heel erg streng zijn qua regels. Voordat je als stagiaire mag beginnen in een lab, moet je eerst twee weken lang veiligheidstrainingen volgen. Dit had ik niet echt verwacht en helaas liep ook niet alles zo makkelijk. Ten tweede heb ik persoonlijk ook ontzettend veel geleerd van in het buitenland wonen. Amerikanen zijn heel aardig en gastvrij, en als je problemen hebt, wil iedereen je helpen. Al met al heb ik er super veel van geleerd en het was een fantastische ervaring.”

Scholarship

De onderzoeksstage van Daniëlle werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen lopen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.

Help mee        Lees meer over het stimuleren van onderzoekstalent