Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het verbeteren van de conditie bij spierziekten

Laatste update: 26-07-2019

Mensen met een spierziekte hebben vaak moeite om voldoende te bewegen vanwege spierzwakte, vermoeidheid en pijn. Het doel van dit onderzoek is om te testen of een gepersonaliseerd trainingsprogramma de conditie en kwaliteit van leven kan verbeteren.

onderzoek - w.ok17-03 voorn - prinses beatrix spierfonds

Mensen met een spierziekte hebben vaak moeite om voldoende te bewegen door klachten als spierzwakte, vermoeidheid en pijn. Het inactief zijn zorgt voor een slechtere lichamelijke conditie, waardoor het alledaags functioneren steeds moeilijker wordt. Alhoewel steeds meer studies de positieve effecten hebben aangetoond van beweegprogramma’s bij mensen met een spierziekte, is het bewijs beperkt en zijn er ook studies die geen effect vonden. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat de huidige beweegprogramma’s onvoldoende zijn afgestemd op de individuele patiënt.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of een gepersonaliseerd trainingsprogramma met een coachingstraject de lichamelijk conditie en kwaliteit van leven van mensen met verschillende spierziekten verbetert ten opzichte van de gebruikelijke zorg. Ook wordt nagegaan of het volgen van het beweegprogramma zorgt voor een meer actieve leefstijl op de langere termijn. De onderzoekers zullen dit onderzoek uitvoeren onder 30 mensen met het postpoliosyndroom, 30 mensen met HMSN en 30 mensen met een andere langzaam progressieve spierziekte.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar hebben de onderzoekers alle voorbereidingen getroffen voor het onderzoek. Zo zijn fysiotherapeuten en ergotherapeuten getraind voor het coachen van de deelnemers. Verder zijn de eerste vier deelnemers gestart met het onderzoek. Het komende jaar zullen de onderzoekers zich met name richten op het werven van nieuwe deelnemers.

Over het onderzoek
Onderzoekers: dr. E.L. Voorn & prof. dr. F. Nollet
Centrum: Amsterdam UMC - AMC
Looptijd: 01-01-2018 t/m 01-01-2023
Bedrag: € 245.887,-
Thema: Betere conditie
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met een spierziekte? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter