Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Verbeteren van behandeling bij GBS en CIDP

Laatste update: 25-07-2018

Voor de ziekten GBS en CIDP is een behandeling beschikbaar, maar die is helaas niet altijd effectief. In dit onderzoek werd uitgezocht waarom dit zo is en of dit te verhelpen is door een hogere dosis van de medicatie.

onderzoek - jacobs - gbs - prinses beatrix spierfondsGBS en CIDP zijn spierziekten waarbij de zenuwen ontstoken zijn. Voor sommige patiënten is er een redelijk effectieve behandeling, waarbij immunoglobulinen (menselijke antistoffen) worden toegediend via een infuus. Deze behandeling is echter niet bij alle patiënten voldoende effectief. Hierdoor kan zeer ernstige neurologische uitval optreden en is er zelfs kans op blijvende invaliditeit. Het is vooralsnog onbekend waarom een deel van de patiënten niet reageert op de behandeling. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat sommige patiënten de immunoglobulinen sneller afbreken dan normaal. Ze kwamen tot deze ontdekking door een bestanddeel van de immunoglobulinen te meten in het bloed. Op dit moment krijgen alle patiënten met GBS en DICP dezelfde standaarddosering. Mogelijk moeten patiënten die de immunoglobulinen sneller afbreken, een hogere dosis krijgen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek werd bepaald hoe de hoeveelheid immunoglobulinen verandert tijdens en na behandeling van GBS en CIDP patiënten. Er werd gezocht naar factoren die bepalen of iemand de immunoglobulinen snel afbreekt. Mogelijk spelen erfelijke verschillen tussen patiënten daarbij een belangrijke rol. Ook werd gekeken naar de relatie tussen de hoeveelheid immunoglobulinen in het bloed en het uiteindelijke herstel. Door dit onderzoek kunnen artsen in de toekomst de dosis immunoglobulinen bij behandeling van patiënten met GBS en CIDP beter bijsturen. Op die manier krijgen alle patiënten de meest optimale behandeling. Mogelijk kunnen ook patiënten met andere ziekten die worden behandeld met immunoglobulinen profiteren van de uitkomst van dit onderzoek.

Eindresultaten

De onderzoekers hebben aangetoond dat bepaalde suikergroepen, gebonden aan afweerstoffen, kunnen voorspellen of GBS-patiënten goed of slecht herstellen na de behandeling. Het merk immunoglobuline dat patiënten krijgen blijkt hier geen invloed op te hebben. Daarnaast hebben de onderzoekers de hoeveelheid immunoglobulinen in het bloed van 15 CIDP-patiënten op meer dan 200 verschillende tijdspunten gemeten. Hierbij werd een sterke variatie gevonden in de afbraak van immunoglobuline die gerelateerd is aan spierzwakte in de handen. Mogelijk spelen erfelijke verschillen tussen patiënten daarbij een rol.

Met de resultaten van dit onderzoek hebben de onderzoekers een model gemaakt waarmee bij individuele patiënten berekend kan worden hoe snel de immunoglobulinen zullen worden afgebroken en wat het effect zal zijn van aanpassen van de behandeling. De nauwkeurigheid van dit model moet eerst nog in een nieuwe en onafhankelijke groep patiënten worden getest voor het gebruikt kan worden in de kliniek.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Prof. dr. B.C. Jacobs, prof. dr. T. van Gelder & prof. dr. P.A. van Doorn
Centrum: Erasmus MC
Looptijd: 28-01-2013 t/m 28-01-2017
Bedrag: € 238.193,-
Thema: Beter behandelen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met GBS of CIDP? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter