Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Hou vol – vermoeibaarheid bij SMA

Laatste update: 28-02-2019

Veel mensen met de spierziekte SMA geven aan dat zij vermoeide spieren ervaren: als ze een handeling een aantal keer achter elkaar uitvoeren, wordt dit door vermoeide spieren steeds moeilijker. In dit onderzoek wordt gezocht naar de oorzaken van de vermoeibaarheid en worden er testen ontwikkeld die de vermoeibaarheid kunnen meten. Mogelijk kan er dan meer gedaan worden aan deze klachten.

Het is al lang bekend dat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg van mensen met SMA niet goed werken. Hierdoor worden de spieren zwak. Daarnaast hebben veel mensen met SMA ook last van snelle vermoeidheid tijdens activiteiten waarbij steeds dezelfde bewegingen gemaakt moeten worden zoals lopen, (elektrische) rolstoel rijden, eten en drinken, tanden poetsen en typen. Het lukt soms gewoon niet meer om het laatste hapje van het eten naar je mond te tillen of om nog net even die paar woorden in te typen. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van deze vermoeibaarheid. Mogelijke oorzaken zijn afwijkingen in de functie van de zenuw-spierovergang of inefficiënt energieverbruik tijdens het bewegen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken hoe deze vermoeibaarheid kan worden gemeten tijdens het lopen, rolstoel rijden en activiteiten waarbij de armen en handen worden gebruikt. Goede meetinstrumenten zijn nodig voor onderzoek naar behandelmogelijkheden. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van deze vermoeibaarheid zodat er kan worden gezien of vermoeibaarheid in de toekomst kan worden behandeld. Het onderzoek zal gedaan worden bij kinderen en volwassenen met SMA, mensen met een andere spierziekte en gezonde mensen.

Eindresultaten

De onderzoekers hebben drie verschillende testen ontwikkeld waarmee de vermoeibaarheid betrouwbaar kan worden gemeten tijdens het lopen, het optillen van de arm, en het bewegen van de onderarm en hand. Deze testen worden inmiddels in twee medicijnonderzoeken gebruikt als meetinstrument. Daarnaast hebben de onderzoekers ontdekt dat vermoeibaarheid niet altijd veroorzaakt wordt door spierzwakte. Mogelijk speelt een minder goed werkende overgang tussen de spier en de zenuw ook een rol.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. J.F. de Groot & dr. W.L. van der Pol
Centrum: UMC Utrecht
Looptijd: 01-03-2016 t/m 01-12-2018
Bedrag: € 245.000 (financiering door de VriendenLoterij via Spieren voor Spieren)
Thema: Beter meten
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar SMA.

Doneer voor SMA

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘SMA de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar SMA, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met SMA? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter