• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Voorspellen en verbeteren van herstel bij GBS

Voorspellen en verbeteren van herstel bij GBS

Terug naar alle lopende onderzoeken

Het ontwikkelen van een betere behandeling voor het Guillain-Barré syndroom (GBS) is moeilijk. Dit komt vooral doordat niet alle patiënten hetzelfde reageren op de huidige behandeling. In dit onderzoek worden modellen gemaakt die deze reactie per patiënt voorspellen. Met behulp van de modellen worden de ernstigste patiënten geselecteerd voor gerichtere behandeling.

Achtergrond van het onderzoek

Een probleem bij het vinden van een effectievere behandeling voor GBS, is dat tot voor kort niet goed kon worden voorspeld wat de resultaten van behandeling zijn voor een individuele patiënt. Hierdoor was het niet mogelijk om de behandeling af te stemmen op de patiënt. Ook was er geen mogelijkheid om een sterkere behandeling te ontwikkelen die alleen bestemd is voor de ernstigste vormen van GBS. Recent hebben de onderzoekers echter een model ontworpen waardoor het nu wél mogelijk is om patiënten te herkennen bij wie de behandeling niet aanslaat. Deze mensen hebben het slechtste vooruitzicht en hebben gerichte behandeling nodig.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de zwaardere kuur met IVIg (intraveneuze immunoglobulines), alleen te geven aan patiënten met het slechtste vooruitzicht. IVIg is de meest effectieve vorm van behandeling voor GBS en waarschijnlijk hebben patiënten met de ernstigste vorm van de ziekte hier meer van nodig. Door de behandeling met hogere dosis te reserveren voor de slechtste patiënten, worden de patiënten met een goed vooruitzicht niet nodeloos extra behandeld. Het tweede doel van het project is om nog betere modellen te ontwikkelen om het verloop van de ziekte te voorspellen. Als dit beter kan worden voorspeld, is het mogelijk de behandeling goed af te stellen op de individuele patiënt.

Eindresultaten

Het ontwikkelde model blijkt zeer goed in het voorspellen van noodzaak voor beademing. Patiënten met een grote kans op verzwakking van de ademhalingsspieren, worden eerder herkend en beademd om complicaties te voorkomen. Een model dat momenteel in de maak is, voorspelt de kans op langdurige beademing. Dit is belangrijk omdat patiënten die langdurig beademd moeten worden, gebaat zijn bij een (tijdige) tracheotomie. Dat is een buisje dat door de huid rechtstreeks in de keel wordt gebracht. Hierdoor hebben patiënten meer comfort en zijn ze beter in staat te communiceren.

Daarnaast hebben de onderzoekers een studie afgerond waarin is onderzocht of de meest ernstige patiënten met GBS baat hebben bij een tweede behandeling met IVIg. De resultaten van dit onderzoek zijn recent gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. Neurology. De onderzoekers vonden geen bewijs dat patiënten met een slechte prognose baat hebben bij een tweede behandeling met IVIg.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 januari 2019 afgerond

Onderzoeker

Prof. dr. B.C. Jacobs, prof. dr. E.W. Steyerberg & prof. dr. P.A. van Doorn

Locatie

Erasmus MC

Kosten

€ 239.403,-

prof. dr. Bart Jacobs

prof. dr. Bart Jacobs

Bart Jacobs is neuroloog en immunoloog in het Erasmus MC. Hier behandelt hij volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar het Guillain-Barré syndroom en CIDP.

Onderzoek naar Guillain-Barré syndroom

De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën
De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.