Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Onze werkwijze

Het ultieme doel van het Prinses Beatrix Spierfonds is alle spierziekten de wereld uit. Het middel daarvoor is wetenschappelijk onderzoek. En omdat het vinden van een behandeling een lange weg is, willen we ook de kwaliteit van leven van patiënten nu verbeteren. Bij beide typen onderzoek staat de patiënt voorop, voor hen willen we het verschil maken. Ieder jaar starten we acht tot tien nieuwe onderzoeken naar spierziekten. Omdat de meeste onderzoeken een paar jaar duren, lopen er gemiddeld vijftig onderzoeken. Om er zeker van te zijn dat dit onderzoek nu en in de toekomst een hoge kwaliteit heeft, investeert het fonds ook in onderzoekstalent.

Pijler 1: Onderzoek naar een medicijn

De zoektocht naar een medicijn of behandeling voor een spierziekte gaat in verschillende fases en duurt jaren. Elke fase is cruciaal: van het nauwkeurig beschrijven van de verschijnselen en het vinden van de oorzaak, tot het ontwikkelen en uitbrengen van een medicijn. Wij financieren onderzoek in alle fases, waarbij voorop staat dat een belangrijke stap wordt gezet op de weg naar een therapie voor mensen met een spierziekte.

Lees meer over onderzoek naar een medicijn

Pijler 2: Onderzoek naar kwaliteit van leven

Onderzoek naar kwaliteit van leven levert resultaten op die het leven van de patiënt op korte termijn verbeteren. Bijvoorbeeld onderzoek naar hulpmiddelen, praktische zorg of krachttraining. Eén zo’n onderzoek levert vaak direct een praktisch en toepasbaar resultaat op.

Lees meer over onderzoek naar kwaliteit van leven

Pijler 3: Stimuleren onderzoekstalent

Het fonds stimuleert onderzoekstalent op het gebied van spierziekten in Nederland. We vinden het belangrijk om (jong) talent aan te trekken en te behouden voor het onderzoeksveld. Daarnaast willen we dat spierziekten ingebed worden binnen de onderzoekscentra. Zo behouden we de hoge kwaliteit van het Nederlandse spierziektenonderzoek.

Lees meer over het stimuleren van onderzoekstalent

Pijler 4: Bevorderen onderzoek

Samenwerking en afstemming zijn essentiële voorwaarden om goed onderzoek te kunnen doen. Wij zetten ons op verschillende manieren in om het onderzoek in Nederland te bevorderen.

Lees meer over het bevorderen van onderzoek