Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis
Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Sommige spieren zijn beter in het compenseren van de aanval dan andere. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe dit komt.
Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Hierdoor kan de zenuw de spier niet goed meer activeren en ontstaat spierzwakte. Er is een medicijn dat direct op de zenuw-spierovergang werkt. Helaas werkt dit medicijn vaak onvoldoende, waardoor andere afweerremmers worden gebruikt die vervelende bijwerkingen hebben. Bij mensen met myasthenia gravis is de ene spier vaak minder zwak dan de andere. Sommige spieren zijn dus beter in het compenseren van de aanval van antilichamen dan andere.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe verschillende spieren omgaan met de aanval van antilichamen. Dit wordt onderzocht bij twee vormen van myasthenia gravis: MuSK MG en AChr MG. Als bekend is hoe de spier zichzelf probeert te redden, kan deze kennis wellicht gebruikt worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen.
Tussentijdse resultaten
In het eerste jaar hebben de onderzoekers gewerkt aan het onder de knie krijgen van de verschillende complexe technieken die in het onderzoek zullen worden gebruikt. Ook hebben ze een nieuwe methode uitgeprobeerd die het onderzoek zou kunnen versnellen. Dit bleek helaas niet succesvol. Het komende jaar zullen de onderzoekers zich richten op het verkrijgen van spierweefsel waarin de zenuw-spierovergang kan worden onderzocht.