Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis

Laatste update: 19-12-2018

Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Sommige spieren zijn beter in het compenseren van de aanval dan andere. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe dit komt.

onderzoek - w.or17-13 huijbers - myasthenia gravis - prinses beatrix spierfonds

Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Hierdoor kan de zenuw de spier niet goed meer activeren en ontstaat spierzwakte. Er is een medicijn dat direct op de zenuw-spierovergang werkt. Helaas werkt dit medicijn vaak onvoldoende, waardoor andere afweerremmers worden gebruikt die vervelende bijwerkingen hebben. Bij mensen met myasthenia gravis is de ene spier vaak minder zwak dan de andere. Sommige spieren zijn dus beter in het compenseren van de aanval van antilichamen dan andere.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe verschillende spieren omgaan met de aanval van antilichamen. Dit wordt onderzocht bij twee vormen van myasthenia gravis: MuSK MG en AChr MG. Als bekend is hoe de spier zichzelf probeert te redden, kan deze kennis wellicht gebruikt worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar hebben de onderzoekers gewerkt aan het onder de knie krijgen van de verschillende complexe technieken die in het onderzoek zullen worden gebruikt. Ook hebben ze een nieuwe methode uitgeprobeerd die het onderzoek zou kunnen versnellen. Dit bleek helaas niet succesvol. Het komende jaar zullen de onderzoekers zich richten op het verkrijgen van spierweefsel waarin de zenuw-spierovergang kan worden onderzocht.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. M. Huijbers & prof. dr. J.J.G.M. Verschuuren
Centrum: LUMC
Looptijd: 01-12-2017 t/m 01-12-2021
Bedrag: € 249.901,-
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar myasthenia gravis, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met myasthenia gravis? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter