Wouter van Rheenen ontvangt jaarprijs neuromusculaire ziekten

13-01-2017

nieuws-jaarprijs-2016-prinses-beatrix-spierfonds

Wouter van Rheenen (midden) ontving de Jaarprijs voor zijn wetenschappelijke artikel over ALS.

Onderzoeker Wouter van Rheenen ontving vandaag de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten tijdens het Prinses Beatrix Spierfonds Symposium Neuromusculaire Ziekten te Amsterdam. Hij kreeg deze prijs voor de beste wetenschappelijk publicatie op het gebied van spierziekten in 2016. De prijs werd uitgereikt door Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Jaarprijs stimuleert jonge onderzoekers

De jaarprijs wordt jaarlijks toegekend aan een jonge onderzoeker die in Nederland excellent onderzoek heeft verricht op het gebied van spierziekten. Door jonge onderzoekers te stimuleren, wordt de hoge kwaliteit van het Nederlandse spierziektenonderzoek gewaarborgd. Jan-Ite de Ruijter: “De jaarprijs enthousiasmeert en stimuleert jonge onderzoekers wanneer ze nog moeten kiezen welke kant ze op willen. Goede en bevlogen onderzoekers zorgen voor hoogstaand onderzoek dat weer nieuw talent aantrekt.”

Wouter van Rheenen is onderzoeker aan het UMC Utrecht, in de onderzoeksgroep van prof. dr. Jan Veldink. Zijn winnende artikel beschrijft de vondst van een nieuw ALS-gen, dat het risico op de ziekte aanzienlijk kan verhogen. ALS is een ernstige spierziekte die vermoedelijk wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Met de vondst van dit gen hebben de onderzoekers weer wat meer inzicht gekregen in het complexe ziektemechanisme van ALS. Het artikel werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature Genetics en is hier tegen betaling te lezen.

Prinses Beatrix Spierfonds Symposium Neuromusculaire Ziekten

De Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten wordt ieder jaar uitgereikt op het Prinses Beatrix Spierfonds Symposium Neuromusculaire Ziekten, een nascholingssymposium voor artsen dat traditiegetrouw op de tweede vrijdag van januari plaatsvindt. Doel van het symposium is om artsen te informeren over nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek, behandeling en classificatie van neuromusculaire ziekten.

Help mee        Lees meer over het stimuleren van onderzoekstalent