Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Zenuwechografie voor de diagnose van polyneuropathie

Laatste update: 12-02-2020

De diagnose polyneuropathie wordt momenteel voornamelijk gesteld op basis van een EMG-onderzoek, waarbij naaldjes in de spieren worden geprikt. Echografie is een makkelijk uit te voeren techniek, waarbij dit niet nodig is. In dit onderzoek zal bepaald worden of de diagnose polyneuropathie ook te stellen is met behulp van echografie van de zenuwen.

onderzoek - w.or14-08 goedee - polyneuropathie - prinses beatrix spierfonds

Polyneuropathie is een veel voorkomend ziektebeeld met verschillende onderliggende oorzaken. De diagnose wordt gesteld door de symptomen te combineren met bevindingen uit bijvoorbeeld EMG-onderzoek, waarbij de activiteit van spieren en zenuwen wordt gemeten. EMG-onderzoek is nodig om verschillende typen polyneuropathieën te onderscheiden. Dit is van groot belang, omdat sommige typen behandelbaar zijn. EMG is echter een invasief onderzoek, waarbij naaldjes in de spieren worden geprikt. Afwijkingen van de zenuwen kunnen ook in kaart gebracht worden met echografie van de zenuwen. Echografie is non-invasief, makkelijk uit te voeren en goedkoop. Deze techniek wordt al gebruikt om bepaalde zenuwafwijkingen te diagnosticeren.

Doel van het onderzoek

Bij de verschillende typen polyneuropathie zijn verschillende patronen van zenuwafwijkingen beschreven. Het is echter nog onbekend of deze typen ook kunnen worden onderscheiden met echografie. De onderzoekers zullen daarom mensen met de verschillende typen polyneuropathie onderzoeken om te bepalen of zenuwechografie de huidige diagnose van polyneuropathie kan vergemakkelijken en verbeteren.

Eindresultaten

In het onderzoek zijn echo’s gemaakt van de zenuwen van patiënten met een niet behandelbare vorm van polyneuropathie (onder andere CIAP) en van patiënten met een behandelbare polyneuropathie (onder andere CIDP en MMN). Bij behandelbare polyneuropathieën blijken verdikkingen van armzenuwen in onder- en bovenarm, en in de nek specifiek te zijn. De onderzoekers toonden aan dat zenuwechografie niet alleen een betrouwbare test is, maar ook kan helpen om patiënten met een behandelbare polyneuropathie vroeg op te sporen.

De onderzoekers concluderen dat zenuwechografie een belangrijke aanvulling is op het EMG-onderzoek, met name bij patiënten met verdenking op een behandelbare polyneuropathie. Mogelijk kan bij een deel van de patiënten met een polyneuropathie het EMG-onderzoek worden beperkt tot een verkorte versie, wanneer eerst het echo-onderzoek wordt uitgevoerd. Er worden nu steeds meer artsen en laboranten getraind, die naast het EMG ook zenuwechografie kunnen doen en ook in nieuwe polyneuropathie richtlijnen wordt het gerichte gebruik hiervan benoemd.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. H.S. Goedee, prof. dr. L.H. van den Berg & prof dr. L. H. Visser
Centrum: UMC Utrecht & St. Elizabeth Ziekenhuis
Looptijd: 01-10-2014 t/m 01-05-2019
Bedrag: € 242.528,-
Thema: Beter herkennen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar polyneuropathie, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met polyneuropathie? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter