Ziekte van Duchenne heeft invloed op de hersenen

30-06-2017

De hersenen van jongens met de ziekte van Duchenne zien er anders uit dan van gezonde jongens. Dat ontdekte de Leidse onderzoeker Nathalie Doorenweerd. Zij promoveerde op 28 juni op het proefschrift ´The Duchenne Brain´. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert ook onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Help jij mee meer onderzoek mogelijk te maken?

Help mee

Veranderingen in de hersenen

“Onderzoek naar de ziekte van Duchenne beperkt zich meestal tot de spieren, maar het gen dat de ziekte veroorzaakt komt ook in de hersenen tot uiting. Tot nu toe was daar nauwelijks aandacht voor”, vertelt dr. Doorenweerd. Ze onderzocht de hersenen van jongens met de ziekte van Duchenne tussen de 8 en 18 jaar en ontdekte dat hun hersenen op bepaalde punten anders zijn van die van gezonde leeftijdgenoten. “We zagen structurele veranderingen in de hersenen van jongens met Duchenne. Het volume van de gehele hersenen was kleiner en de doorbloeding was verminderd”, zegt dr. Doorenweerd. Ook de gebieden met grijze stof, waar zenuwcellen informatie verwerken, waren kleiner. Dat hoeft niet te betekenen dat er minder zenuwcellen aanwezig zijn; het kan ook zijn dat ze dichter op elkaar zitten.

Gedrags- en leerproblemen

De onderzoekers benadrukken dat ze geen één-op-één-relatie hebben gevonden tussen de gedrags- en leerproblemen die ouders van Duchenne-patiënten vaak melden, en de afwijkingen in hersenen. “Maar we hebben wel als eerste laten zien dat bij jongens met de ziekte van Duchenne als groep ook veranderingen in de hersenen te meten zijn”, aldus dr. Doorenweerd. “We willen nu uitzoeken hoe deze verschillen in de hersenen van jongens met de ziekte van Duchenne ontstaan en of ze groter worden naarmate de jongens ouder worden of dat er juist compensatiemechanismen optreden.”

Meer weten?

Lees hier het volledige persbericht van het LUMC.

Lees meer over de ziekte van Duchenne